Tryck Enter för att komma till huvudinnehållet

Cloetta & Skåne Stadsmission samarbetar för en godare framtid

Skåne Stadsmission
24.10.2023

Tillsammans med Skåne Stadsmission, en professionell organisation som fokuserar på att hjälpa utsatta människor i samhället, har Cloetta tagit ett viktigt steg mot att minska matsvinnet inom hela produktionskedjan. Under flera år har Cloetta samarbetat med Skåne Stadsmission och Cloettas produkter var bland de första som stod på hyllorna när Matmissionen i Malmö öppnande sina dörrar 2021.

Nyligen besökte två av Cloettas medarbetare, Sofia Hagberth, Key Account Manager,  och Anna Stafström, Demand & Supply Planner, Skåne Stadsmission i Malmö. Syftet med besöket var att diskutera hur vi kan optimera processerna för att driva samarbetet framåt.

– Under dagen fick vi besöka Matcentralen, Matmissionen och framför allt möta eldsjälarna Alireza Mobasheri, Torben Olsson och Maria Kratz Larsen. De guidade oss genom verk-samheten och delade insikter om det betydelsefulla arbete som Skåne Stadsmission utför i samhället. Det är fint att se deras stora engagemang och samtidigt få höra att Cloettas produkter ger glädje till många, berättar Sofia.

Alireza Mobasheri, områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission, ger oss en djupare inblick i organisationens verksamhet: 

– Skåne Stadsmissions verksamhet inkluderar Matmissionen, en social livsmedelsbutik som erbjuder medlemmar varor till kraftigt rabatterade priser. Vi driver också Unga Forum, ett initiativ för barn och ungdomar i utsatthet, samt Café David och Crossroads där kostnadsfri frukost och subventionerad lunch serveras till de som befinner sig i utsatta situationer. Behovet i samhället är stort, och vi välkomnar gärna donationer. Tillsammans med fler företag som Cloetta kan vi göra betydande skillnad!

Skåne Stadsmissions viktiga arbete går hand i hand med Cloettas hållbarhetsagenda som går under namnet ”A Sweeter Future”. Agendan har fokus på att skapa glädje och långsiktigt värde för dig, för människor och för planeten. Cloetta vill därmed inspirera till ett godare och mer hållbart Sverige. Ett av hållbarhetsmålen som Cloetta strävar mot är Zero Based Waste vilket innebär att de vill minimera matsvinnet genom hela kedjan. 

Anna Stafström berättar:   

– På Cloetta arbetar vi aktivt mot vår vision Zero Based Waste, vilket är en resa jag är mycket stolt över att vara med på. Vi har utvecklat ett arbetsflöde där vi kontinuerligt går igenom vårt sortiment och identifierar vad vi behöver agera på i form av utförsäljning, men också volymer som vi kan donera istället för att kasta. Vi gör månadsvisa uppföljningar och analyserar vårt sortiment för att hela tiden lära oss och bli bättre. Det är en förutsättning för att vi ska nå vår vision.

Ett godare Sverige är något som både Cloetta och Skåne Stadsmission arbetar aktivt för och tillsammans kan de sprida mat- och godisglädje till fler. 

– Genom samarbeten som det vi har med Skåne Stadsmission kan vi som företag bidra till en mer hållbar livsmedelsbransch. Vi hoppas därmed att detta samarbete kan inspirera fler aktörer till att ta liknande steg mot att ta hand om matöverskottet på ett meningsfullt sätt. Det är genom gemensamma krafter och ansvarstagande längs hela kedjan som vi kan åstadkomma förändring, avslutar Sofia.