Om Cloetta

Cloetta har en stark position på den svenska konfektyrmarknaden. Vi erbjuder ett brett och varierat sortiment med starka varumärken inom choklad, godis, pastiller och nötter. Våra främsta varumärken är Läkerol, Malaco, Ahlgrens bilar, Kexchoklad, Polly, CandyKing, Center, Juleskum, Plopp, Sportlunch och Nutisal.

Cloettas historia

1862

De tre schweiziska bröderna Bernard, Christoffer och Nutin Cloëtta startar firman ”Brødrene Cloëtta” för tillverkning av choklad och konfektyr i Köpenhamn. 1873 startar bröderna Sveriges första chokladfabrik i Malmö. Många av förmännen var specialister från Polen, Spanien, England, Tyskland och Ryssland, och förde med sig nya recept som Cloettabröderna blev först med att lansera i Sverige.

1885

Firma F. Ahlgren, ett kemiskt-tekniskt företag, grundas i Gävle. Fredrik Ahlgren är en man som inte saknar idéer. Varusortimentet växer snabbt och inkluderar bland annat parfymer och medikamenter, samt ett så småningom prisbelönt skrivbläck. Efter Fredriks bortgång 1907, driver hans bror Adolf företaget vidare.

1902

Produktionen startar i Ljungsbro. Tillverkningen från Malmö flyttar hit och ett nybyggarsamhälle börjar ta form. Så småningom utvecklas Ljungsbro till en bruksort uppbyggd kring Cloettas verksamhet. Man bygger bostader till sina medarbetare, och längre fram även dagis och läkarmottagning.

1905

Lagerman Junior grundas som ett handelsföretag i Köpenhamn, ursprungligen med hushållsartiklar som skurpulver och flugfångare i sortimentet. Från 1911 ansvarar Lagerman Junior för försäljningen av Läkerol på den danska marknaden.

1909

Adolf Ahlgren besöker Leipzig-mässan och med sig hem har han en halstablett som han lanserar i Sverige. Tabletten, som får namnet Läkerol, blir snabbt populär och året därpå startar exporten till Danmark och snart därpå följer Norge och Finland. Namnet Läkerol tog Ahlgren från en annan vara han redan hade i sortimentet – ett flytande antiseptiskt medel som påstods kunna bota lite allt möjligt.

1920

Dansk Engelsk Lakrids Fabrik startar lakritstillverkning i ett nedlagt bageri i Glostrup i Köpenhamn.  De första produkterna som ser dagens ljus är pressad lakrits, till exempel i form av Strömpeband, en succéprodukt som länge fanns i sortimentet under namnet ”Ruller”.

1921

”Tag det rätta – tag Cloetta” som myntades detta år har blivit en av Sveriges mest kända reklamfraser. Ungefär samtidigt introducerades Cloettaflickan som i sin blårutiga klänning och vita hätta har representerat Cloetta i många sammanhang.  

1934

Malmö Lakrits Compani (Lakritsfabrik AB) startar sin verksamhet i lokaler på Lundavägen i Malmö. Grundare av denna första specialfabrik för lakrits i Sverige är Jörgen Mörkeberg. På den tiden, precis som det låter, tillverkade man just lakritsprodukter, till exempel lakritspipor och snören som fortfarande finns i sortimentet. Namnet Malaco kommer just från de inledande bokstäverna i Malmö Lakrits Compani.

1938

Premiär för Kexchoklad. De chokladöverdragna rånen började tillverkas redan 1921 under namnet ”Five o’clock kex-choklad”, då den lanserades som ett mellanmål till eftermiddagen. 1938 får produkten det namn som vi känner den som än idag – Kexchoklad.  

1948

Ett nytt tillverkningssätt introduceras i Malmöfabriken som 1948 flyttar in i nybyggda lokaler på Norbergsgatan. Tekniken kallas gjutning och används i början enbart för att tillverka skumprodukter. Lagom till Olympiska spelen samma år, dyker Olympia-grabbarna upp. Stora, sega gubbar som lyfter skivstång och kostar 10 öre styck…

1953

Världens i särklass mest köpta bil - Ahlgrens bilar - ser dagens ljus. Till en början såldes produkten styckvis som ettöresbilar, men lanserades ganska snart i påse. Påsens utseende har under åren moderniserats ett antal gånger, medan bilarna själv behållit sin unika smak, konsistens och design.

1966

Bridge kommer ut på marknaden. Det sägs att blandningen blev till då några medarbetare spelade bridge under lunchrasten och åt ett hopplock av olika produkter som man tillverkade i fabriken. Någon kom på idén att lansera blandningen man åt som en mixpåse och simsalabim så var Bridge Original född.

1971

Choklad-Thule fusioneras med Cloetta. Kända varumärken från Choklad-Thule är bland annat Tulo, Mums-Mums, Sportlunch och Romerska Bågar.

1979

En av våra absolut populäraste produkter - Gott&blandat – lanseras. Från början var det produktionens restpåse. När man hade förpackat plockgodis blev det ofta 50-100 kilo godis över av olika sorter. Detta blandades och förpackades i påsar, och därav fick produkten sitt namn. Produktionschefen kallade den för en ”levande blandning” vilket innebar att innehållet kunde variera en hel del från gång till gång. Idag blandas produkten efter väl föreskrivna regler, men lever fortfarande upp till sitt namn!

Cloettas kärnvärden

Cloetta har fastställt fyra kärnvärden som är vägledande i sättet att arbeta och agera, både internt och externt. Dessa kärnvärden är Focus, Teamplay, Passion och Pride.


Focus

– innebär att prioritera och göra det viktigaste med självförtroende, ambition och "kommer att göra/will do"-attityd.


Teamplay

– handlar om ömsesidigt ansvar och stöd samt att göra sin del.


Passion

– handlar om att göra det där lilla extra, att vara positiv och ha kul.


Pride

– handlar om att vara stolt över företaget, våra varumärken, våra produkter och ditt eget bidrag.