Om Cloetta

Cloetta har en stark position på den svenska konfektyrmarknaden. Vi erbjuder ett brett och varierat sortiment med starka varumärken inom choklad, godis, pastiller och nötter. Våra främsta varumärken är Läkerol, Malaco, Ahlgrens bilar, Kexchoklad, Polly, CandyKing, Center, Juleskum, Plopp, Sportlunch och Nutisal.

Cloettas historia

1862

De tre schweiziska bröderna Bernhard, Christoffer och Nutin Cloëtta startar firman ”Brødrene Cloëtta” för tillverkning av choklad och konfektyr i Köpenhamn. 1873 startar bröderna Sveriges första chokladfabrik i Malmö. Många av förmännen var specialister från Polen, Spanien, England, Tyskland och Ryssland, och förde med sig nya recept som Cloettabröderna blev först med att lansera i Sverige.

1885

Firma F. Ahlgren, ett kemiskt-tekniskt företag, grundas i Gävle. Fredrik Ahlgren är en man som inte saknar idéer. Varusortimentet växer snabbt och inkluderar bland annat parfymer och medikamenter, samt ett så småningom prisbelönt skrivbläck. Efter Fredriks bortgång 1907, driver hans bror Adolf företaget vidare.

1902

Produktionen startar i Ljungsbro. Tillverkningen från Malmö flyttar hit och ett nybyggarsamhälle börjar ta form. Så småningom utvecklas Ljungsbro till en bruksort uppbyggd kring Cloettas verksamhet. Man bygger bostäder till sina medarbetare, och längre fram även dagis och läkarmottagning.

1905

Lagerman Junior grundas som ett handelsföretag i Köpenhamn, ursprungligen med hushållsartiklar som skurpulver och flugfångare i sortimentet. Från 1911 ansvarar Lagerman Junior för försäljningen av Läkerol på den danska marknaden.

1909

Adolf Ahlgren besöker Leipzig-mässan och med sig hem har han en halstablett som han lanserar i Sverige. Tabletten, som får namnet Läkerol, blir snabbt populär och året därpå startar exporten till Danmark och snart därpå följer Norge och Finland. Namnet Läkerol tog Ahlgren från en annan vara han redan hade i sortimentet – ett flytande antiseptiskt medel som påstods kunna bota lite allt möjligt.

1920

Dansk Engelsk Lakrids Fabrik startar lakritstillverkning i ett nedlagt bageri i Glostrup i Köpenhamn. De första produkterna som ser dagens ljus är pressad lakrits, till exempel i form av Strømpebånd, en succéprodukt som länge fanns i sortimentet under namnet ”Ruller”.

1921

”Tag det rätta – tag Cloetta” som myntades detta år har blivit en av Sveriges mest kända reklamfraser. Ungefär samtidigt introducerades Cloettaflickan som i sin blårutiga klänning och vita hätta har representerat Cloetta i många sammanhang.  

1934

Malmö Lakrits Compani (Lakritsfabrik AB) startar sin verksamhet i lokaler på Lundavägen i Malmö. Grundare av denna första specialfabrik för lakrits i Sverige är Jörgen Mörkeberg. På den tiden, precis som det låter, tillverkade man just lakritsprodukter, till exempel lakritspipor och snören som fortfarande finns i sortimentet. Namnet Malaco kommer just från de inledande bokstäverna i Malmö Lakrits Compani.

1938

Premiär för Kexchoklad. De chokladöverdragna rånen började tillverkas redan 1921 under namnet ”Five o’clock kex-choklad”, då den lanserades som ett mellanmål till eftermiddagen. 1938 får produkten det namn som vi känner den som än idag – Kexchoklad.  

1948

Ett nytt tillverkningssätt introduceras i Malmöfabriken som 1948 flyttar in i nybyggda lokaler på Norbergsgatan. Tekniken kallas gjutning och används i början enbart för att tillverka skumprodukter. Lagom till Olympiska spelen samma år, dyker Olympia-grabbarna upp. Stora, sega gubbar som lyfter skivstång och kostar 10 öre styck…

1953

Världens i särklass mest köpta bil - Ahlgrens bilar - ser dagens ljus. Till en början såldes produkten styckvis som "ettöresbilar", men lanserades ganska snart i påse. Påsens utseende har under åren moderniserats ett antal gånger, medan bilarna själv behållit sin unika smak, konsistens och design.

1966

Bridge kommer ut på marknaden. Det sägs att blandningen blev till då några medarbetare spelade bridge under lunchrasten och åt ett hopplock av olika produkter som man tillverkade i fabriken. Någon kom på idén att lansera blandningen man åt som en mixpåse och simsalabim så var Bridge Original född.

1971

Choklad-Thule fusioneras med Cloetta. Kända varumärken från Choklad-Thule är bland annat Tulo, Mums-Mums, Mellanmål (nuvarande Sportlunch) och Romerska Bågar.

1979

En av våra absolut populäraste produkter - Gott & Blandat – lanseras. Från början var det produktionens restpåse. När man hade förpackat plockgodis blev det ofta 50-100 kilo godis över av olika sorter. Detta blandades och förpackades i påsar, och därav fick produkten sitt namn. Produktionschefen kallade den för en ”levande blandning” vilket innebar att innehållet kunde variera en hel del från gång till gång. Idag blandas produkten efter väl föreskrivna regler, men lever fortfarande upp till sitt namn!

Cloettas värderingar

Cloetta har fyra värderingar som är vägledande i vårt sätt att arbeta och agera, både internt och externt: Focus, Teamplay, Passion och Pride.


Focus

Vi prioriterar det som är relevant och bäst för våra konsumenter och för Cloetta. Vi håller det enkelt med tydliga mål och ett åtagande att leverera det vi lovar.


Teamplay

Som ”One Cloetta” arbetar vi tillsammans och tar ömsesidigt ägandeskap för att nå våra gemensamma mål. Vi gör varandra bättre, grundat på tillit och respekt.


Passion

Vi vågar drömma stort, har kul och ser utmaningar som möjligheter. Med positiv energi lär, förbättras och lyckas vi – allt för att säkra den bästa konsumentupplevelsen.


Pride

Vi visar att vi är stolta över den sanna glädje vi tillför i våra konsumenters liv. Vi är stolta över vår egen insats, uppmärksammar andras goda arbete och firar framgång.