Tryck Enter för att komma till huvudinnehållet

Ahlgrens bilar - Sveriges mest köpta bil

År 1953 ville Ahlgrens godisfabrik i Gävle tillverka marshmallows, men resultatet blev inte som de hade tänkt sig. Istället blev det skumgodisbitar som liknade bilar och smakade fantastiskt gott. Därmed var Ahlgrens bilar - Sveriges mest köpta bil född!

När de första godisbilarna rullade ut ur fabriken kallades de för Skumbilar, och redan då var de tillverkade i färgerna vit, grön och rosa. Bilarna såldes i lösvikt i godiskioskerna för ett öre styck och tack vare sitt låga pris var de mycket populära bland familjer och barn.

Under 70-talet fick de namnet Ahlgrens bilar och i mer än 70 år har denna klassiska bilmodell nu rullat på vägarna. Idag tillverkas Ahlgrens bilar i Ljungsbro utanför Linköping och varje dag rullar det ut flera miljoner bilar från fabriken.

Under åren som gått har sortimentet utökats och det har tillkommit en hel del nya goda varianter och spännande modeller. Det finns något för alla smaker, så det gäller att prova sig fram tills man hittar sin favoritbil. De olika modellerna kommer och går och vissa produkter stannar under längre perioder, men originalet Ahlgrens bilar är och förblir orörd. Har man Sveriges godaste bil så har man.

Trots ett något sviktande andrahandsvärde upptäcker ständigt nya generationer av bilentusiaster denna smakfulla produkt. Dess läckert tidlösa design har gjort den till autosportens klassiker Nr. 1. Ahlgrens bilar är en omtyckt klassiker som passar utmärkt på familjetillställningar, födelsedagskalas, bilfärder eller som en del av lösgodispåsen. Ahlgrens bilars förpackningar är anpassade till respektive tillfälle och finns i flera olika storlekar.

Det har länge diskuterats huruvida Originalbilarna i rosa, grönt och vitt har samma smak eller smakar olika. Det är en väl bevarad hemlighet som förblir ett mysterium. Prova gärna själv för att försöka lista ut hemligheten.

Ahlgrens bilar historia

Se tidslinje
Ahlgrens bilar

1953

De första skumbilarna producerades i godisfabriken i Gävle år 1953.
Ahlgrens bilar 1985

1970

Skumbilarna får namnet Ahlgrens bilar 1970.
Ahlgrens bilar

1980

Ahlgrens bilar positionerar sig som Sveriges största konfektyrprodukt.
Se tidslinje

Visste du att...

År 2009 tog astronauten Christer Fuglesang med sig Ahlgrens bilars, Rymdshuttlar, ut i rymden. Då Christer gillar Ahlgrens bilar, hörde Rymdstyrelsen av sig till vår fabrik i Gävle och undrade om det var möjligt att göra skumgodiset i form av ”rymdshuttlar”. Med kort varsel togs en begränsad upplaga av Ahlgrens bilar i rymden fram – endast 100 påsar.

Se video
Christer Fuglesang med Ahlgrens bilar

Har du några frågor?

Se våra vanligaste frågor och svar

Läs mer

Sociala medier