Tryck Enter för att komma till huvudinnehållet

Cloettas Historia

De tre schweiziska bröderna Bernhard, Christoffer och Nutin Cloëtta startar firman ”Brødrene Cloëtta” för tillverkning av choklad och konfektyr i Köpenhamn. 1873 startar bröderna Sveriges första chokladfabrik i Malmö. Många av förmännen var specialister från Polen, Spanien, England, Tyskland och Ryssland, och förde med sig nya recept som Cloettabröderna blev först med att lansera i Sverige.

1862
Bröderna Cloetta

Firma F. Ahlgren, ett kemiskt-tekniskt företag, grundas i Gävle. Fredrik Ahlgren är en man som inte saknar idéer. Varusortimentet växer snabbt och inkluderar bland annat parfymer och medikamenter, samt ett så småningom prisbelönt skrivbläck. Efter Fredriks bortgång 1907, driver hans bror Adolf företaget vidare.

1885

Produktionen startar i Ljungsbro. Tillverkningen från Malmö flyttar hit och ett nybyggarsamhälle börjar ta form. Så småningom utvecklas Ljungsbro till en bruksort uppbyggd kring Cloettas verksamhet. Bostäder byggs till sina medarbetare, och längre fram även dagis och läkarmottagning.

1902
Ljungsbro

Lagerman Junior grundas som ett handelsföretag i Köpenhamn, ursprungligen med hushållsartiklar som skurpulver och flugfångare i sortimentet. Från 1911 ansvarar Lagerman Junior för försäljningen av Läkerol på den danska marknaden.

1905
Lagerman

Adolf Ahlgren besöker Leipzig-mässan och med sig hem har han en halstablett som han lanserar i Sverige. Tabletten, som får namnet Läkerol, blir snabbt populär och året därpå startar exporten till Danmark och snart därpå följer Norge och Finland. Namnet Läkerol tog Ahlgren från en annan vara han redan hade i sortimentet – ett flytande antiseptiskt medel som påstods kunna bota lite allt möjligt.

1909
Läkerol

”Tag det rätta – tag Cloetta” som myntades detta år har blivit en av Sveriges mest kända reklamfraser. Ungefär samtidigt introducerades Cloettaflickan som i sin blårutiga klänning och vita hätta har representerat Cloetta i många sammanhang.

1921
Tag det rätta tag Cloetta

Malmö Lakrits Compani (Lakritsfabrik AB) startar sin verksamhet i lokaler på Lundavägen i Malmö. Grundare av denna första specialfabrik för lakrits i Sverige är Jörgen Mörkeberg. På den tiden, precis som det låter, tillverkade man just lakritsprodukter, till exempel lakritspipor och snören som fortfarande finns i sortimentet. Namnet Malaco kommer just från de inledande bokstäverna i Malmö Lakrits Compani.

1934
Malmö Lakritsfabrik AB

Premiär för Kexchoklad. De chokladöverdragna rånen började tillverkas redan 1921 under namnet ”Five o’clock kex-choklad”, då den lanserades som ett mellanmål till eftermiddagen. 1938 får produkten det namn som vi känner den som än idag – Kexchoklad.

1938
Kexchoklad

Världens i särklass mest köpta bil - Ahlgrens bilar - ser dagens ljus. Till en början såldes produkten styckvis som "ettöresbilar", men lanserades ganska snart i påse. Påsens utseende har under åren moderniserats ett antal gånger, medan bilarna själv behållit sin unika smak, konsistens och design.

1953
Ahlgrens bilar

Bridge kommer ut på marknaden. Det sägs att blandningen blev till då några medarbetare spelade bridge under lunchrasten och åt ett hopplock av olika produkter som man tillverkade i fabriken. Någon kom på idén att lansera blandningen man åt som en mixpåse och simsalabim så var Bridge Original född.

1966
Bridge

Choklad-Thule fusioneras med Cloetta. Kända varumärken från Choklad-Thule är bland annat Tulo, Mums-Mums, Mellanmål (nuvarande Sportlunch) och Romerska Bågar.

1971
Tulo

En av våra absolut populäraste produkter - Gott & Blandat – lanseras. Från början var det produktionens restpåse. När man hade förpackat plockgodis blev det ofta 50-100 kilo godis över av olika sorter. Detta blandades och förpackades i påsar, och därav fick produkten sitt namn. Produktionschefen kallade den för en ”levande blandning” vilket innebar att innehållet kunde variera en hel del från gång till gång. Idag blandas produkten efter väl föreskrivna regler, men lever fortfarande upp till sitt namn!

1979
Gott & Blandat

Cloetta går samman med Fazer Konfektyr. I och med sammanslagningen av Cloetta och Fazer Konfektyr med det nya namnet Cloetta Fazer blev företaget Nordens största aktör för choklad och konfektyr. Tillsammans hade Cloetta Fazer koncernen 3 000 anställda.

2000
Fazer

År 2008 delar Cloetta och Fazer på sig, och 2012 går Cloetta och LEAF samman. LEAF ägde då varumärken som Läkerol, Ahlgrens bilar, Malaco, Jenkii i Finland och Sportlife I Nederländerna. Genom att “nya” Cloetta fick en betydande internationell verksamhet förlades huvudkontoret till Stockholm.

2012
Leaf

Cloetta förvärvar Nutisal som har sitt ursprung i Libanon där Moussa Rifai redan år 1948 hade sin första butik där han sålde torrrostade nötter. Sedan dess har denna kunskap om man rostar och kryddar nötter levt vidare, och sedan 2014 inom Cloetta-koncernen.

2014

Cloetta förvärvar Karamellkungen som i samband med det byter namn till CandyKing. Idag är CandyKing den ledande leverantören av lösgodis i Europa. Sedan grundandet 1984 har CandyKing lyckats fylla butiker över hela världen med över 500 godissorter.

2017
Candyking

Cloetta lanserar en ny hållbarhetsagenda som innefattar områden i hela värdekedjan där Cloetta har möjlighet att påverka. Det inkluderar att ge konsumenterna större valmöjligheter genom att införa mer veganska alternativ, mindre socker/inget socker, laktosfri och nya förpackningsstorlekar, samt öka vår sociala påverkan i värdekedjan genom våra partnerskap samt förplikta oss till intitiativet Science Based Targets.

2020
Ahlgrens bilar Gröna bila