Komikern Kristoffer Appelquist har sedan en tid tillbaka haft möjlighet att erbjuda plats i sitt hem åt Mhd (uttalas Mohammed) Alfawakhiri, som kom till Sverige från Damaskus i Syrien för 1,5 år sedan. Att bo ihop har gett dem båda många lärdomar, men kanske är den dagliga och återkommande språkträningen det som varit mest värdefullt för Mhd:
– Att öva svenska varje dag har varit jätteviktigt för mig. Jag skulle verkligen vilja att fler som behöver träna sin svenska får samma chans, för det kan verkligen förändra en människas liv till det bättre, säger Mhd.
På kort tid har Mhd lyckats skaffa sig ett fast arbete, ett socialt umgänge och en fungerande svenska. Det är ett tydligt bevis på att verklig integration går lättare om en kan språket. Därför var det självklart för Kristoffer och Mhd att ställa upp som talespersoner för Läkerols app Let’s Talk.
– Jag blev väldigt glad när jag hörde om Let’s Talk. För let’s face it, alla har inte möjlighet, tid och plats att låta en ny person flytta in i ens hem. Appen finns alltid med i fickan, vilket gör att alla som är hyfsade på svenska kan göra verklig skillnad. Testa, det är kul! säger Kristoffer Appelquist.
Språk nyckeln till integration
Idén bakom initiativet bygger på insikten om att språket är en viktig nyckel till lyckad integration. Let’s Talk gör språkträning tillgängligt från dag ett för nyanlända, som i många fall måste vänta länge på att få uppehållstillstånd och därmed tillgång till SFI.
– Att prata lite kan göra stor skillnad. Språket är en av de snabbaste och enklaste vägarna till integration, och det bästa sättet att lära sig ett språk är att tala det så ofta som möjligt i vardagen. Eftersom vi har sagt att Läkerol ”Makes people talk” i över tjugo år kändes det logiskt för oss att utveckla en app som låter människor göra precis det, säger Cecilia von Perglas, marknadsdirektör på Cloetta.
Ett nytt slags engagemang
Samtidigt visar en undersökning att över halva befolkningen vill ställa upp ideellt för att dela med sig av sina kunskaper till nyanlända. Dock är det mindre än fem procent som faktiskt får det att hända.[1]
Appen är till för alla de som känner att de vill hjälpa men inte får ihop sin goda ambition med en stressig vardag [2]:
– Många svenskar vill engagera sig för att hjälpa till med integrationen, men det har saknats enkla alternativ för dem som saknar tid eller möjlighet att hjälpa till så som de kanske önskar. Vi hoppas att Let’s Talk kan vara ett sådant alternativ, som både är smidigt, enkelt och kul att använda, säger Cecilia von Perglas.
Så funkar appen Let’s Talk
Let’s Talk matchar den som är bra på svenska med någon som behöver träna på språket, baserat på personernas gemensamma intressen. Sedan är det fritt fram att språkträna via ett enkelt röst-, video- eller chattsamtal.